
Jak usunąć biały nalot na szklankach i kieliszkach?
Biały nalot na szkle powstaje w wyniku odkładania się wapnia, który jest w używanej przez nas wodzie. W wodzie znajdują się różne pierwiastki i w zależności od ilości ich występowania powstają różne skutki uboczne. Często za biały nalot na szkle odpowiada tzw. „twarda” woda.
Co to jest „twarda” woda?
Tzw. „twarda” woda to woda o pH > 6. Zawiera dużą ilość wapnia który jest przyczyną odkładania się tzw. kamienia.
Jak rozpoznamy czy mamy w domu „twardą” wodę?
Nie potrzebujemy specjalistycznego sprzętu aby określić dokładny skład chemiczny i właściwości wody w naszym domu. Wystarczy prosta obserwacja aby stwierdzić fakt czy zjawisko „twardej” wody nas dotyka. Jeżeli na poniższe pytania możesz odpowiedzieć twierdząco, to znaczy, że masz do czynienia z „twardą” woda w swoim domu:
- Czy szklanki i kieliszki mają biały nalot po wyjęciu ze zmywarki?
- Czy w czajniku szybko zbiera i odkłada się kamień?
- Czy szyba i glazura w brodziku i innych sanitariatach szybko matowieje?
- Czy używając żelazka pojawia się pyłek i warstwy kamienia na prasowanych ubraniach?
Jak zlikwidować biały nalot na szklankach?
Aby szklanki i kieliszki odzyskały przejrzystość i blask, a z ich powierzchni usunąć nieestetyczny biały nalot należy czyścić je stosując płyny o kwaśnym pH.
Najlepszym domowym sposobem do usunięcia białego nalotu ze szkła jest zwykły biały ocet o stężeniu 10%. Równie świetnie sprawdza się sok z cytryny lub limonki.
Możemy również rozpuścić w wodzie kwasek cytrynowy i włożyć szklanki i kieliszki do krótkotrwałej kąpieli.
Mało kto wie, że do usunięcia zacieków ze szkła nadaje się również sok z kiszonej kapusty lub ogórków.
Po umyciu szklanek należy wytrzeć je do sucha miękką, bawełnianą ściereczką
Jak usunąć biały osad z dna szklanki / dzbanka?
Do szklanki wsyp łyżkę soli kamiennej i zalej ją gorącą wodą wymieszaną ze białym octem kuchennym. Uwaga! Woda nie może być wrząca ale gorąca. Wstrząśnij lub zamieszaj płyn by rozpuścić sól i rozprowadzić płyn na powierzchni naczynia. W przypadku gdy osad jest duży pozostaw mieszaninę w szklance / dzbanku na noc, aby całkowicie rozpuścić wapienny osad. Alternatywnie zamiast takiej mieszanki można również użyć solonego soku z cytryny.
Jak usunąć biały osad z dna butelki do wody / karafki?
Czasem zdarza się, że po dłuższym użytkowaniu lub pozostawieniu nieopróżnionej karafki lub butelki na wodę pozostaje na jej dnie osad. Jak sobie z nim poradzić?
Wlej do butelki ciepłą wodę wymieszaną z białym octem spożywczym.
Do tego wsyp do butelki lub karafki dwie łyżki suchego (nieugotowanego) ryżu. Potrząśnij energicznie i spłucz naczynia ciepła wodą.
Zabieg możesz przedłużyć lub powtórzyć w zależności od ilości osadu pozostałego po wodzie.
Sposób na matowe szklanki i niebieski nalot?
Czasem zdarza się, że po dłuższym czasie mycia szkła w zmywarce, nasze szklanki i kieliszki stają się matowe, szkło staje się „niebieskawe”, a na powierzchni szkła pojawiają się drobne ryski i plamki.
Dzieje się tak w przypadku gdy w zmywarce woda jest tzw „słodka”
Przy długotrwałym narażaniu szkła na działanie zbyt słodkiej lub zbyt kwaśnej wody, szkło z czasem jest wytrawiane przez ogrzaną kwaśną lub zasadową wodę.
Zaleca się stosowanie w zmywarce odpowiednich krótkich programów, przeznaczonych do mycia szkła. Programy te uwzględniają również odpowiednią temperaturę wody przeciwdziałając nadmiernemu korodowaniu szklanych powierzchni. Należy dbać o kondycję zmywarki i weryfikować czy etap mycia i suszenia działa prawidłowo.
Jakie szkło jest trwałe i dobre?
Wszystkie opisane powyżej niepożądane skutki występują rzadziej jeśli nasze szklane naczynia są wykonane z dobrej jakości szkła.
Jakie szkło jest dobre?
Szkło jest materiałem uzyskiwanym podczas odpowiedniej produkcji z użyciem właściwej technologii wytapiania szkła. Szkło produkuje się w specjalistycznych hutach szkła.
Niebagatelne znaczenie do osiągnięcia wysokiej szkła jest używanie dobrego surowca o odpowiednim składzie chemicznym, który w rezultacie wpływa na jakość i wygląd wytopionego szkła.
Warto sięgać po sprawdzone marki producentów szkła użytkowego.
My polecamy wyroby francuskiej marki La Rochere.
Przez wiele lat sprzedajemy francuskie szkło i przekonaliśmy się, że jest ono dobre, trwałe, bezpieczne i zdrowe. Zapewne zdziwi Cię sformułowanie „zdrowe szkło”.
Ma to sens, bo niskiej jakości szkło zawiera pierwiastki toksyczne dla ludzkiego organizmu jak kadm i ołów. Szkło producenta La Rochere nie zawiera szkodliwego kadmu i ołowiu. Producent w technologii produkcji szkła usuwa te szkodliwe pierwiastki.
Brak ołowiu w szkle ma również zalety funkcjonalne. Szklanki, kubki i kieliszki wykonane ze szkła bez ołowiu są trwalsze i mniej ulegają uszkodzeniom mechanicznym. Ołów bowiem osłabia strukturę szkła zmniejszając gęstość wiązania strukturalne szkła.
Szklanki i kieliszki z gęstego strukturalnie szkła bez ołowiu są też nieco cięższe.
Polecane przez nasz francuskie szkło użytkowe La Rochere posiada serie szkła odświętnego na specjalne okazje ale również popularne serie do codziennego użytku.
W zależności od wzoru wyroby są produkowane ze szkła dmuchanego lub prasowanego.
Zaznaczyć należy, iż wyroby ze szkła dmuchanego należy myć ręcznie, a naczynia ze szkła prasowanego można myć w zmywarce.